AJUNTAMENT DE CERVIÀ DE TER
Imprimeix

Salutació de l'Alcaldessa

Roser Estanyol i Torrent, alcaldessa de Cervià de TerCervià de Ter,amb prop d'un miler d'habitants, està situat al nord de la comarca del Gironès, a la riba esquerra del riu Ter.

El territori, que és ben comunicat i ric en aigua, ja fou habitat en època romana amb una certa densitat, i proba d'això són les dues vil·les romanes descobertes els últims vint anys en el terme municipal, la de la Quintana i la vil·la de Raset, totes dues, al costat mateix de l'antiga via Augusta.

Al costat mateix d'aquest vell camí, dalt d'un turó que domina tota la plana, s'aixecà al voltant del segle IX el castell de Cervià, del qual se'n conserven poques restes visibles però que va ser bressol d'una important família de nobles, els Cervià.

La passejada pels voltants de Cervià us permetrà descobrir edificis, detalls i racons d'un gran atractiu. En són algunes mostres la torre de les Hores al peu del castell presidint la plaça Major, el carrer de l'Hospital que conserva encara la porta de llevant d'accés al nucli fortificat, o la muralla medieval, que voltava el castell i les cases més properes.

Sens dubte però el monument més important de Cervià és el priorat romànic de Santa Maria, fundat l'any 1053 pels senyors del castell, i que durant més de vuit segles acollí una comunitat monàstica benedictina, esdevenint un dels escassos focus culturals i espirituals de la rodalia. Del petit priorat, a banda de l'església de planta basilical, se'n conserva part del claustre original del segle XI i les dependències monàstiques, avui dia transformades en seu del nostre ajuntament. Es conserven també un centenar de pergamins originals dels segles X-XII provinents del fons monàstic que permeten conèixer aspectes essencials de la vida i la història del nostre poble en l'alta edat mitjana i que són un tresor documental pel coneixement del país.

Com a alcaldessa, us convido a descobrir un patrimoni medieval de primer ordre, i a gaudir d'un entorn natural privilegiat, entre la vall del riu Ter i els primers contraforts del terraprim. Més de 1000 anys d'història us hi esperen per acompanyar-vos de bon grat.

 

                                                                                                                      Roser Estanyol i Torrent

Alcaldessa de Cervià de Ter

Share in FacebookTweet it!
Copyright © 2019 Ajuntament de Cervià de Ter.