AJUNTAMENT DE CERVIÀ DE TER
e-FACT
Dades del municipi
Xaloc

Ajuntament de Cervià de Ter

Benvinguts

El terme municipal de Cervià de Ter, de 9,62 Km2, es troba situat al nord-est del Gironès i a la riba esquerra del Ter. Pertany al bisbat i partit judicial de Girona, ciutat de la qual dista catorze quilòmetres. El riu ha constituït històricament el límit sud del municipi, separant-lo de les terres de Bordils i Sant Joan de Mollet, però els canvis de curs dels seus meandres en aquest sector tan planer han fet que els límits municipals actualment no coincideixin del tot amb el riu. A l'oest i al nord el terreny és més accidentat  i s'hi aixequen modestes elevacions d'entre 115 i 140 metres d'alçada. A ponent hi ha la vall per on la riera de la Font Mirona  baixa cap al Ter i per on passen els límits amb Medinyà (terme de Sant Julià de Ramis) i Vilademuls. Sobre els turons del nord limita amb Viladasens i a l'est, de nou en una zona planera, amb Sant Jordi Desvalls. Diversos recs, rieres i torrents baixen del nord, creuen el terme i desemboquen al Ter; d'oest a est són: la riera de la Farga, la de la Font Mirona, el torrent Arner, el torrent Anglí, el rec de l'Aixart i el torrent Cinyanella. Centra el municipi el nucli urbà de Cervià de Ter, a 44 metres d'alçada, situat en un extrem de la plana i arrecerat a la falda abrupta del turó del Pedrò (82 metres). El municipi també compren, a llevant, el poble de Raset, format per tres veïnats de cases disperses: el veïnat de Dalt al nord, el veïnat de Baix al sud i el de les Sorreres a l'est.

FLORA

El municipi té tres zones molt diferenciades pel que fa a la flora. Al sector més muntanyós predominen els boscos, sobretot pinedes i boscos mixtos de pins i alzines, amb algun correu aïllat de secà. La plana és agrícola, amb predomini de conreus de secà (cereals i farratges), tot i que el sistema de canals del Ter permet també alguna explotació de regadiu. A les proximitats del Ter hi ha considerables plantacions d'arbres de ribera, sobretot pollancres i plàtans, així com raïms de moro i canyes.

FAUNA

A les ribes del Ter és, també, on la fauna és més rica: hi abunden diversos tipus d'ocells (pit-roig, corbs marins, bernats pescaires, gavians argentats, aligots...), a més d'amfibis (granotes, gripaus), rèptils i peixos (carpes, sobretot). A la resta del terme, especialment a les zones boscoses, s'hi poden trobar espècies de caça com el conill, el porc senglar o la perdiu, i als camps xoriguers, estornells i abellerols.

TOPONÍMIA

Cervià prové del nom llatí Cervianus, possiblement el nom del propietari d'una vil·la romana (Cerviana), que va originar el poble.

ELS SÍMBOLS

El cérvol amb banyes és l'emblema tradicional de Cervià per la semblança fonètica; d'antiguitat notable, figura inscrit a la dovella central de l'Arc del Portal, a les muralles del poble. Tots els escuts històrics mostren aquesta figura. En canvi, l'actual i oficial escut de Cervià de Ter és caironat, de gules, i mostra una cérvola d'or sense banyes; per timbre una corona de comte. La corona de comte prové del títol de comte de Cervià concedit a Ramon de Xammar, senyor de Cervià, per l'arxiduc Carles d'Àustria a principis del segle XVIII.

COMUNICACIONS

Creua el municipi d'oest a est la carretera GI-633, de Medinyà a Torroella de Montgrí, que travessa el nucli urbà. D'ella en surt, a les Sorreres, la GIV-6234, en direcció a Viladasens i Orriols. Una xarxa de camins veïnals comunica els diversos punts del municipi i a l'extrem sud-oest passa un tram de l'autopista A-7. Actualment passa pel municipi el Camí de Sant Jaume i la Ruta del Ter.

SERVEIS

L'edifici del monestir compte amb consultori mèdic, dependències municipals, sala de lectura, l'escola de música del Gironès, oficina de Correus i diverses sales. Hi ha també a l'edifici de can Geli de l'era el casal de la Gent Gran, la Llar d'infants i sala polivalent. Compte la població també amb una zona de pic-nic a la Font d'en Baró. Hi ha pista poliesportiva que s'aquí a poc serà pavelló cobert i el Centre d'Educació Infantil i Primaria (CEIP) l'Aixart.

CULTURA I LLEURE

Associació de Dones, Penya Blaugrana de Cervià, Coral Intèrval, DRAC Cervià, Associació d'amics de Cervià Antic, Club Esportiu Cervià de Ter, AMPA


Share in FacebookTweet it!
Cercar
Ami
Consorci per a la normalització lingüística
Projecte emprendre al gironès
Copyright © 2019 Ajuntament de Cervià de Ter.